سرویس: اجتماعیکد خبر: 2949|16:47 - 1403/10/07
نسخه چاپی

هر آفتی را سببی است و سبب درویشی اسراف

هر آفتی را سببی است و سبب درویشی اسراف
صرفه‌جویی مترادف کم مصرف کردن نیست؛ بلکه به معنای درست و به جا مصرف کردن است. «به جا مصرف کردن» یعنی برای چیزی که می‌خواهیم مصرف کنیم دلیل عقلی و شرعی داشته باشیم یا اگر کسی از ما بپرسد که چرا فلان کالا (یا خدمات) را می‌خواهید مصرف کنید بتوانیم پاسخ مناسبی به او بدهیم.

به گزارشرویداد غرب،الهام یوسفی نژاد:دین مقدس اسلام بهره‏ بردارى مشروع از نعمت هاى الهى و زیبایی هاى زندگى را مباح و و اسراف و زیاده‏ روى را حرام و ناروا می داند که این بدان جهت است که مسلمان به تناسب امکانات و توانایى و کارآیى خود، در برابر جامعه مسؤولیت دارد.

در این صورت فرد اسراف کار از اجراى مسؤولیت و تعهدات اجتماعى خود بازمی ماند و از این رهگذر بر پیکر جامعه ضربه می زند.

قرآن مجید این حقیقت را در ضمن مباحث اجتماعى در قالب هایى زیبا بیان مى‏کند و با هشدار به پیروان خود می فرماید: در راه خدا انفاق کنید و با دست هاى خود، خود را به هلاکت و نابودى نیفکنید.

صرف‏نظر از اهمیت‏ خوددارى از اسراف و تبذیر در دین از نظر موقعیت‏ خاص کشور اسلامى که در محاصره حکومت هاى سلطه گرا قرار گرفته اگر ما بتوانیم تجملات زندگى را حذف کنیم و رعایت اقتصاد و میانه‏ روى را در همه حال مدنظر و برنامه عمل قرار دهیم، به استقلال کشور کمک کرده‏ ایم و به پیروزى نهایى نزدیکتر شده‏ ایم.

صرفه‌جویی مترادف کم مصرف کردن نیست؛ بلکه به معنای درست و به جا مصرف کردن است. «به جا مصرف کردن» یعنی برای چیزی که می‌خواهیم مصرف کنیم دلیل عقلی و شرعی داشته باشیم یا اگر کسی از ما بپرسد که چرا فلان کالا (یا خدمات) را می‌خواهید مصرف کنید بتوانیم پاسخ مناسبی به او بدهیم.

نحوه فرهنگ سازی در رابطه با اسراف یکی از مسائلی است که در سال های اخیر به آن توجه زیادی شده است و طبق آمار بیش از یک سوم از غذایی که در جهان تولید می گردد به هدر می رود که میزان قابل توجهی را شامل می شود.

یک مردم شناس در گفت‌وگو با خبرنگار رویداد غرب بابیان اینکه فردی که خود عمل بدی مرتکب شده نمی‌تواند دیگران را از آن نهی کند، گفت: اعتقاد به فکر اقتصادی، مدیریت و دوری از اسراف و تبذیر سه مؤلفه اقتصاد مقاومتی در سیره علوی است.

وی ادامه داد: دوری از اسراف می‌تواند کشور را از بحران نجات دهد و چنانچه اگر به دستورات اسلام در این زمینه عمل شود، دیگر هیچ کشوری نمی‌تواند تحریم اقتصادی را به ابزاری برای اعمال فشار بر ملت ایران تبدیل کند.

استاد اقتصاد دانشگاه ایلام در گفت‌وگو با خبرنگار رویداد غرب گفت: در جامعه ای که از دو منبع قدرتمند و ریشه دار معارف ناب اسلامی و تمدن کهن ایرانی برخوردار است، جنبه های زشت تمدن غربی جرات عرض اندام می کند. جهیزیه های چند صدمیلیونی، عروسی های پر خرج و پر از اسراف در تالارهای اشرافی  و لباس عروسی چند ده میلیونی که  دوخته میشود فقط برای یک شب و موارد اینچنین معرف اسراف است.

وی افزود: این فرهنگ غلط و شیطانی که بازدارنده جامعه اسلامی از پیمودن صراط مستقیم است همواره مورد انزجار اسلام بوده و در سیره و گفتارپیامبر و اهل بیت (ع) و آیات قرآن نصبت به آن هشدار های مکرر بیان شده است.

این استاد دانشگاه بیان کرد: یکی از راه های مبارزه با اسراف الگو قرار دادن انسان های بزرگ همچون امام خمینی (ره) و سیره امام و پیامبر اکرم (ص) است.

خانم طاهره محمدی از زنان خانه دار به خبرنگار رویداد غرب گفت: مرتب قرار دادن مواد غذایی در یخچال موجب دید بیشتر می شود و شما می دانید که چه مواد غذایی را تا چه زمانی می توانید استفاده کنید اینرگونه میزان مواد اسرافی شما به کاهش می رسد.

وی افزود: در هنگام برگزاری مراسم و یا در وعده های غذایی مختلف که میزانی از غذای شما مصرف نشده است را نگهداری کنید و حفظ این مواد  غذایی در ظرف های شیشه ای به دوام آن کمک بیشتری می کند.

خانم بیگی یکی دیگر از بانوان خانه دار و بلاگر آشپزی به خبرنگار رویداد غرب گفت: قناعت در فرهنگ مصرف کردن نقش مهمی دارد هر چیز را به اندازه خریداری و مصرف کنید تا از هدر رفتن آن جلوگیری کنید. همچنین می توانید از میوه های دور ریختنی برای ماسک صورت استفاده کنید.

وی افزود: درست کردن غذا به میزان کافی یک راهکار مناسب برای جلوگیری از به هدر رفتن مواد غذایی است این کار به سلامت جسم شما نیز کمک می کند و موجب ایجاد وزن ایده آل در شما می گردد.

بیگی تصریح کرد: با این ‌همه تأكیدی که از سوی پیشوایان بزرگ اسلام در احترام به نان و دور نگهداشتن آن از اسراف شده، در کشور ما چگونه با نان برخورد می‌شود؟

وی ادامه داد: با این ­که نان به خاطر یارانه دولتی به ­طور ارزان در اختیار مردم قرار می‌گیرد و هیچ‌گونه محدودیّتی در به ­دست­‌آوردن آن نیست، همین موجب شده که نوع مردم، نان را ذلیل و بی­‌ارزش به­ حساب آورده و هر روز کیسه نان خشک، پراز نان‌های اضافی می‌شود. قطعاً این­گونه برخورد با نان، اسراف بوده و سبب خشم الهی خواهد شد.

برای مبارزه با یک پدیده ناپسند و مذموم باید ابتدا ریشه یابی نموده تا عوامل را شناسایی کرد و سپس به قلع وقمع آن اقدام نمود چنان که برای از بین بردن درختی باید ریشه های‌آن را خشکاند وگرنه با بریدن‌شاخ و برگ ها، چنین هدفی محقق نخواهد شد، یکی از عوامل اسراف نادانی به اثار سوء آن است و باید مردم را نسبت به کار خود آگاه کرد.

انتهای پیام/