سرویس: اجتماعیکد خبر: 2939|16:11 - 1403/10/03
نسخه چاپی

بحران یا آسیب/ سونامی طلاق

بحران یا آسیب/ سونامی طلاق
«طلاق» نه فقط یک آسیب اجتماعی بلکه ریشه بسیاری از آسیب‌های اجتماعی است چرا که اگر یک خانواده گرفتار بلای طلاق شود امکان مبتلا شدن اعضای آن خانواده به دیگر آسیب‌های اجتماعی نیز بیشتر می‌شود.

به گزارش رویداد غرب،الهام یوسفی نژاد:طلاق نامي ساده و مفهومي پيچيده؛ پديده‌اي منفور و نكوهش شده، اما رو به افزايش. فروپاشي نظام كوچكي كه تبعات زيادي دربر دارد و تاثيرهاي منفي‌اش بر جامعه به ويژه زنان و بچه‌هاي طلاق غيرقابل انكار است؛ پديده‌اي كه كمابيش از كنترل و پيش‌بيني خارج شده و جامعه‌شناسان را نگران كرده است.

یکی از مهمترین انواع طلاق، طلاق عاطفی است که در هیچ کجا به ثبت نمی رسد و نمود عینی ندارد اما مهمترین نوع طلاق است که کودکان زیادی از آن رنج می برند. در چنین خانواده هایی یک تشنج روانی حکم فرماست.

«طلاق» نه فقط یک آسیب اجتماعی بلکه ریشه بسیاری از آسیب‌های اجتماعی است چرا که اگر یک خانواده گرفتار بلای طلاق شود امکان مبتلا شدن اعضای آن خانواده به دیگر آسیب‌های اجتماعی نیز بیشتر می‌شود.

فرزندی که گاهی در کنار مادر است و گاهی در کنار پدر، نمی‌تواند مزه محبت خانواده را بچشد و برای جبران این خلا به سراغ غیر از خانواده می‌رود و آسیب‌ در زندگی او سر باز می‌کند. 

بالارفتن میزان طلاق در دوره ما سبب شده است که مسئله طلاق موردتوجه گروه زیادی از کارشناسان قرار گیرد.

کارشناس مسائل اجتماعی در گفت‌وگو با خبرنگار رویداد غرب گفت: یکی از آسیب‌های طلاق دچار شدن فرد به تعارض نقش‌هاست. این یکی از آثــار طلاق است که ممکن است به خصوص برای زنان اتفاق بیافتد.

وی افزود: فردی که تا الان نقش همسر و مادر را داشته، پس از جدایی باید مسئولیت‌های پدر بودن را هم به دوش بکشد. یا برعکس پدری که با جدایی روبرو می‌شود باید کمبود عاطفی حضور مادر را برای کودک جبران کند. در حالی که ممکن است زمان یا امکانات کافی برای آن را نداشته باشد.

این کارشناس اجتماعی تصریح کرد: این تعارض نقش‌ها چه به لحاظ مسئولیت‌های عاطفی و حمایتی برای کودک، چه به لحاظ مسئولیت‌های اجتماعی و اقتصادی می‌تواند ایجاد شود و همچنین چالش بزرگی است.

احمدی یک روان شناس در گفت‌وگو با خبرنگار رویداد غرب تصریح کرد: نگرش اجتماع و بازخوردهای منفی افراد در کنار آمدن با جدایی فرد مشکل بیشتری ایجاد کند. عموما هرچه جوامع سنتی‌تر یا دارای چارچوب‌های خشک تری باشد، این قضاوت‌ها و ارزیابی‌ها بیشتر است.

وی افزود: به خصوص در جامعه ما قضاوت‌های منفی بعد از تجربه طلاق بیشتر به سمت زنان نشانه می‌رود. زنانی که از همسر خود جدا می‌شوند، ممکن است به دلیل ترس از قضاوت دیگران از برقراری رابطه جدید برای ازدواج و یا حتی بعضی فعالیت های اجتماعی، امتناع کنند.

وی با اشاره به کاهش آسیب طلاق گفت: اولین قدم این است که سهم خود را از علت اصلی و عوامل طلاق مشخص کنید و آن را بپذیرید؛ این امر برای تغییر در سبک زندگی کمک زیادی به شما می‌کند.

احمدی ادامه داد: افسردگی و ناراحتی‌های خود را درمان کنید و سعی کنید استقلال خود را باز یابید. توجه داشته‌باشید که لازم است برای کاهش آسیب های طلاق بر فرزندان نیز اقدامات لازم را انجام دهید.

حسام مردی که به تازگی همسر خود را طلاق داده در گفت‌وگو با خبرنگار رویداد غرب گفت: توقعات بالای همسر یکی از عوامل لجبازی در زندگی زناشویی است. معمولا انتظارات و توقعاتی که خارج از توان همسر باشد یا نتواند آن را به درستی انجام دهد، درست و منطقی به نظر نمی رسد و پیامدی جز عصبانیت و اختلاف خانوادگی ندارد.

وی ادامه داد:مثلا دختران از پسران انتظار داشتن شغلی پر درآمد و خانه و ماشین لوکس دارند. پسران هم از همسرانشان انتظار دارند که حتی در مواقعی که امکانش نیست برایشان وسایل راحتی را فراهم کنند و یا مثلا سر کار بروند یا نروند یا با دوستانشان بیرون نروند و در یک کلام آزادی را از همسرانشان می گیرند.

محسن راننده تاکسی که ۶ ماه است از همسرش جدا شده به خبرنگار رویداد غرب گفت:عوارض تجملات تنها مراسم عروسی را شامل نمی‌شود، اگر روحیه تجمل‌گرایی در خانواده‌ها مطرح شود منجر به این می‌شود که رضایت از زندگی زناشویی کم شود و این مورد فقط مختص به مراسم عروسی نیست بلکه در مراحل بعد از ازدواج نیز مرد مجبور است چند نوبت کار کند و موجب کاهش شیرینی زندگی می‌شود.

وی ادامه داد: تجملات و خواسته‌های زیاد مالی بیشتر از آن که باعث اختلاف شود، منجر به دوری می‌شود زمانی که زن ‌و شوهر مجبور هستند برای تامین خواسته‌های زیاد در زندگی کار بسیاری انجام دهند و ساعت‌های بیشتری را از یکدیگر دور باشند، لحظات خوش با هم بودن در خانواده به حداقل می‌رسد و این باعث می‌شود خانواده تبدیل به یک انبار وسایل شود هر چند که اصل خانواده دیگر معنی سابق را ندارد. ‌

از آنجایی که ناآگاهی در زمینه های مختلف یکی از مهمترین عوامل طلاق است، بنابراین مشاوره دادن به افرادی که می خواهند ازدواج کنند و بالابردن سطح آگاهی آنها، در جهت موفق بودن ازدواج کمک شایان توجهی است.

طلاق یک تصمیم بزرگ و پرمخاطره است. برای کاهش آسیب های ناشی از آن ضرورت دارد تمام جوانب سنجیده شود.

انتهای پیام/