به گزارشرویداد غرب- ایلام؛الهام یوسفی نژاد:یکی از موضوعات مهم و چالش برانگیز، زن و موقعیت او در خانواده و جامعه است. زنان نه تنها نیمی از جامعه را تشکیل می دهند، بلکه بخش موثر تری برای سعادت جامعه نیز هستند. امام راحل و مقام معظم رهبری، در مناسبت های مختلف به گونه ای جایگاه زن را تبیین و تجلیل کرده اند که مدعیان طرفداری از حقوق زن در مقابل چنین تجلیلی درمانده می شوند.
این فرمایشات علاوه بر تاثیر تربیتی و فرهنگی بر جامعه ما به ویژه بانوان، می تواند تاثیرات گسترده ای در معرفی نگاه اسلام به زن به جای بگذارد.
اگر چنین نگاه های باشکوه، راهبردی و عمیق در مورد زن را در دبیرستان ها و دانشگاه ها، در قالب چند واحد درسی برای نوجوانان و جوانان مان تبیین کرده بودیم اکنون جامعه ما با شتاب مضاعفی به سوی قله های پیشرفت مادی و معنوی در حرکت بود. هرچند هیچ زمانی برای چنین اقدام موثری دیر نیست، چرا که نقش موثر بازیابی هویت اصیل زن در سعادت جامعه منحصر به فرد است.
در این گزارش بخشی از سخنان مقام معظم رهبری در رابطه با جایگاه زنان گردآوری شده است.
تفاوت نداشتن بین زن و مرد در جنبه الهی و بشری
“خدای متعال مرد و زن را از جهاتی مثل هم قرار داده است؛ از لحاظ عروج به مقامات معنوی با هم تفاوتی ندارند، نمونه اش حضرت زهرا (سلام الله علیها) است که از لحاظ توانایی هدایت بشری و قدرت رهبری باهم تفاوتی ندارند اما از لحاظ وطایف اداره زندگی تفاوت دارند.”
“زن محترم است، هیچ کس هم نگفته که زن در میدان های اجتماعی وارد نشود یا مسئولیت نگیرد یا علم پیدا نکند؛ نه امروز جزو بهترین دانشمندان، بهترین نویسندگان و بهترین شخصیت های فرهنگی زنان هستند. که این هم هنر انقلاب است.”
“قبل از انقلاب بسیار بسیار معدود بودند کسانی از زنان که توانسته باشند به رتبه های عالی علمی و فرهنگی و ادبی و مانند این ها برسند؛ این هنر انقلاب بود که این کار را کرد؛ به خاطر همین است که الگوی زن مسلمان این است اما در عین حال مدیر خانواده زن است، محور کانون خانواده زن است، مهم تر از همه مشاغل زن، مادری، همسری و ایجاد آرامش است."
بزرگ خانه، زن خانه است
نظر اسلام در باب خانواده و جایگاه زن در خانواده، نظر خیلی روشنی است. پیغمبر اکرم (ص) می فرماید: «المرأة سیّدة بیتها» بزرگ خانه، زن خانه است. جایگاه زن در خانواده، همانی است که در گفتارهای گوناگون ائمه آمده: «المرأة ریحانة و لیست بقهرمانة»؛ در تعبیرات عربی، قهرمان یعنی کارگزار، پادو، یک خدمتگزار محترم. در داخل خانه، زن قهرمانه نیست؛ ریحانه است، گلِ خانه است. خطاب به مردان میفرماید: بهترین شما کسانی هستند که بهترین رفتارها را با همسرانشان دارند. اینها نظرات اسلام است.
چرا اجازه نمی دهید زن در بیرون از منزل کار کند؟
در محیط اسلامی ما چه در داخل کشور ما چه در بعضی محیط های اسلامی دیگر برای این که از زن حمایت بکنند یک توقعاتی را برای زن مطرح می کنند که این تحقیر زن است، این کوچک کردن زن است. مثلاً می گویند چرا اجازه نمی دهید زن در بیرون از منزل کار کند؛ اولاً چه کسی اجازه نمی دهد؟ ثانیاً کار کردن در بیرون منزل، یعنی فرض کنید ماشین نویسی فلان اداره یک شأن است برای زن که ما برای او یقه بدرانیم؟ معنای عدالت این است؟ عدالت این است که آن چه را خدای متعال در کمون ذات هر موجودی قرار داده آن را بشناسیم، قدر آن را بدانیم و آن را پرورش دهیم؛ عدالت این است.
این هایی که از حقوق زن می خواهند دفاع کنند، به قول معروف شیپور را از سرگشادش میزنند و نمی فهمند چه بگویند و از چه چیز زن دفاع کنند، می گویند چرا زن مدیریت نکند؟ مگر مدیریت ها یک افتخار است برای یک انسان که دنبال این باشد. اسمش را هم می گذارند عدالت جنسیتی؛ این عدالت است؟ آن کسانی که در دنیا برابری جنسیتی را مطرح می کردند و دنبال آن بودند، امروز این قدر بدبختی و فساد از این ناحیه گریبان گیرشان شده که خودشان پشیمانند؛ البته خیلی هایشان هم با این فرهنگ بزرگ شدند، نمیفهمند چه اتفاقی دارد می افتد؛ اما اندیشمندانشان اظهار نگرانی می کنند.
فاطمه زهرا(س) زنی در بالاترین طراز زن اسلامی
فاطمه زهرا(س) یک زن اسلامی است، زن در بالاترین طراز زن اسلامی، یعنی در حد یک رهبر، اما همین زنی که از لحاظ فضایل و مناقب و حد وجودی می توانست پیغمبر باشد، همین زن مادری می کند، همسری می کند، خانه داری می کند؛ این حرف های پوچ غربی ها است که خانه داری را اینقدر تحقیر می کنند. معنای خانه داری زن تربیت انسان است، معنایش تولید والاترین و بالاترین محصول و متاع عالم وجود یعنی بشر است.
آن کسانی که کانون خانواده را تحقیر می کنند، خیانت می کنند؛ هم به ملت، هم به جامعه زنان. آن کسانی که وانمود می کنند عدالت جنسیتی به این است که در همه میدان هایی که مردها وارد می شوند، زن ها هم باید وارد بشوند، این ها خیانت می کنند به اعتماد زن و به حرمت و شخصیت و هویت زن. زن محترم است، هیچ کس هم نگفته که زن در میدان های اجتماعی وارد نشود یا مسئولیت نگیرد یا علم پیدا نکند.
اسلام نگفته که زن در بیرون کار نکند؛ اصلا این نیست. حالا این که بعضی از مخالفین این گرایش اسلامی زن، فوراً می چسبند به این که شما نصف نیروی کار جامعه را معطل می گذارید، چنین چیزی نیست؛ کسی نگفته کار نکنند، منتها با این دید کار کنند که با ریحانه بودن جور در بیاید و متناسب باشد.
اسلام با کار کردن زن موافق است. نه فقط موافق است، بلکه کار را تا آنجا که مزاحم با شغل اساسی و مهمترین شغل او، یعنی تربیت فرزند و حفظ خانواده نباشد، شاید لازم هم میداند. یک کشور که نمیتواند از نیروی کار زنان در عرصههای مختلف بینیاز باشد! اما این کار نباید با کرامت و ارزش معنوی و انسانی زن منافات داشته باشد. نباید زن را تذلیل کنند و او را وادار به تواضع و خضوع نمایند. تکبر از همهی انسانها مذموم است، مگر از زنان در مقابل مردان نامحرم! زن باید در مقابل مرد نامحرم متکبر باشد. در حرف زدن مقابل مرد نباید حالت خضوع داشته باشد. این، برای حفظ کرامت زن است. اسلام این را میخواهد و این الگوی زن مسلمان است.
پایان پیام/